Mozart in de Lebuinuskerk

13 november 2022

Op 13 november kunnen liefhebbers van Mozart weer genieten van zijn Requiem in de mooiste kerk van Deventer, de Lebuinuskerk. Kom aansluitend genieten van een heerlijke borrelplank of diner bij St. Maxime ( vergeet niet te reserveren )

Mozart schreef het Requiem aan het eind van zijn leven. Een anonieme klant had via een tussenpersoon een requiem bij hem besteld: muziek voor een rouwdienst. Mozart bedacht en schetste de hele Requiemcompositie tijdens zijn laatste ziekbed in november en begin december 1791. Mozart heeft nooit geweten van wie de opdracht was gekomen, maar later bleek de klant graaf Franz von Walsegg te zijn, die het Requiem in februari 1792 wilde laten uitvoeren in een herdenkingsdienst voor zijn vrouw, die het jaar daarvoor op 20 jarige leeftijd was overleden. Mogelijk wilde hij doen alsof hij dit stuk zelf had gecomponeerd, wat hij al vaker, bij andere componisten had gedaan.

Mozart nam de opdracht aan, maar overleed voor hij het werk af kon maken. Zijn vrouw Constanze droeg er echter zorg voor dat het Requiem zo snel mogelijk zou worden voltooid. Nadat ze verschillende componisten had benaderd, was het in eerste instantie Joseph Eybler, maar later, in zijn geheel Franz Xaver Süßmayr, beiden vrienden en collega’s van Mozart die het werk voltooiden.

Met medewerking van: Nederlands Begeleidingsorkest Sarah Konig, sopraan Aaike Nortier, alt/mezzo Gijsbert Westland, tenor Rik van de Kolk, bas

Terug naar het overzicht