Als Lebuïnus het had geweten

Elke keer als ik door de stad wandel voel ik een soort van trots. Wat is Deventer mooi! Een weliswaar kleine stad aan de IJssel, maar wel eentje met grote allure.

In 2018 vierden we “ons” twaalfhonderdvijftig-jarig bestaan met talloze festiviteiten en evenementen, want zo’n mijlpaal verdiende het om bij stil te staan. Volgens de geschiedenisboekjes werd de stad gesticht door de Engelse evangelist Lebuïnus, die in het jaar 768 met een bootje de IJssel overstak en daar een houten kerkje bouwde. Heb je er een beeld bij? Je kunt je er toch nauwelijks een voorstelling van maken, maar een romantisch idee is het wel. Als Lebuïnus had geweten dat Deventer door de eeuwen heen zou uitgroeien tot de prachtige stad die het nu is… Hij zou het niet hebben kunnen bevatten.

Sinds een aantal jaren draagt het gebied rondom de Lebuïnuiskerk de naam Lebuïnuskwartier. De historische en culturele hotspot van de stad. Het voert te ver om alle locaties die de moeite van het bezoeken waard zijn te beschrijven, daarvoor zijn het er op die 2 vierkante kilometer simpelweg te veel. Maar een paar highlights wil ik je niet onthouden.

Midden in het Lebuïnuskwartier staat de machtige en imposante Grote- of Lebuïnuskerk. Als je Deventer voor het eerst bezoekt kan ik je alleen maar aanraden om de toren eens te beklimmen. Bereid je voor op een stevige klim van 220 treden. Ik heb hem vaker beklommen, en het is een kuitenkiller. Je verwacht op de helft dat je er toch écht bijna moet zijn. Nog even volhouden, maar dan is de beloning onbetaalbaar: een magnifiek uitzicht. Bij helder weer zie je Apeldoorn liggen, en valt het op hoe groen de stad gelegen is. Een baken van herkenning wanneer je vanuit het Westen de IJsselbrug nadert, voor Deventenaren hét gevoel van thuiskomen. Zonder twijfel het meest gefotografeerde icoon van de stad, als onderdeel van haar prachtige skyline.

Neem nadat je de toren hebt beklommen ook binnen even een kijkje in deze fraaie kerk. Hoewel er tegenwoordig veel evenementen worden georganiseerd, is er nog iedere zondagmorgen een kerkdienst.

Het culturele plaatje wordt ingekleurd door het recent geopende filmhuis, theater en café Mimik. Kleinschalige voorstellingen in een hagelnieuwe accommodatie. Tip: bij mooi weer echt even van het uitzicht op het balkon aan de IJsselkant genieten. Je moet nog even geduld hebben, maar eind 2022 opent museum EICAS (European Institute for Contemporary Art and Science) haar deuren aan de Nieuwe Markt. Mimik en EICAS: nog geen 100 meter van elkaar verwijderd.

Natuurlijk ontbreekt het niet aan prachtige horeca-etablissementen, écht voor elk wat wils. Van het chique Hotel Vermeer tot een handige Hostel, van Fish and Chips tot ons eigen St. Maxime.

Dus wees vooral welkom in dit mooie en bijzondere stukje Deventer.

Als Lebuïnus het had geweten…  #apetrots!

Terug naar het overzicht