Beaujolais Primeur een Franse traditie: zondag 19 november 2023

Het leven vieren, dat doen we graag bij St. Maxime! Een moment pakken om samen extra gezellige momenten te creëren.

Daarom organiseren wij op zondag 19 november de “Beaujolais Primeur” bij St. Maxime. De fransen doen het op donderdag, wij nemen alle tijd en genieten op zondag!

Extra Franse sferen, live “Chansons avec toi” met de bekende Deventer Bambi’s. Zij gaan speciaal voor deze dag optreden als “Bambi Chique” . Én natuurlijk fijne borrelplanken met Beaujolais wijn.

Bij St. Maxime vieren we de Beaujolais Primeur met:

– Live muziek van de Chique Bambi’s tussen 15:30 uur & 19:00 uur

– De smakelijke Beaujolais aanbieding van 55 inclusief fles Beaujolais & een bijpassend plateau met warme & koude bites op zondag 19 november.

Wat maakt de Beaujolais Primeur nou zo bijzonder? 

Beaujolais is het gebied van de Gamay-druif. Het bijzondere aan de Beaujolais Primeur is dat de druiven maar een paar maanden voordat de wijn uitkomt zijn geplukt. Geen lange rijping, maar letterlijk vers van de pers, een piepjonge wijn.

In heel Frankrijk wordt het feest van de “beaujolais nouveau” ( Primeur noemen we dit in NL) op de derde donderdag van november gevierd, dé datum waarop deze wijn voltooid is en verkocht mag worden. De vrijgave van deze fruitige wijn is een groot moment voor de liefhebbers, maar ook een goede reden om bij elkaar te komen om gezellig samen te proeven.

Ter gelegenheid van dit feest worden er in Frankrijk vele evenementen georganiseerd in de Pays Beaujolais streek.  De vieringen duren vaak tot het einde van de week. De beaujolais Primeur wordt volgens traditie vrijgegeven met “Les Sarmentelles” in Beaujeu. Een optocht van kruiwagens vol met brandende druivenranken en daarna gaan ze ritueel over tot het doorboren van de eerste tonnen wijn om klokslag twaalf uur ’s nachts. Tegenwoordig wordt de lancering vaak gezien als reden voor een massaal volksfeest op straat met muziek, lekker eten, optochten en natuurlijk vloeit de wijn in overvloed. 

De wijnboeren en producenten openen op 17 november nog steeds tot diep in de nacht de deuren van hun kelders, om hun wijn te laten proeven. De restauranthouders bieden menu’s rond de beaujolais.

Vanaf ongeveer 17 november viert St. Maxime het feest van de lancering van de Beaujolais Primeur natuurlijk mee en bieden wij onze gasten deze wijn met passende gerechten. We hopen dat de smaken je laten meegenieten van de Franse sferen en het feest van deze wijn.

Terug naar het overzicht