Geschiedenis: De kinderen van de Nieuwe Markt

Geschiedenis blijft leven

Ons adres van St. Maxime is de Nieuwe Markt. Net als veel plekken in onze Hanzestad kent de Nieuwe Markt een ruik staaltje geschiedenis. Mooie hoogte punten, maar ook heftige momenten. Lees hieronder meer over de geschiedenis rond het einde van de tweede wereldoorlog. Want nét toen dit stukje Deventer nog de hoop had heel uit de oorlog te komen, ging het mis.

Op 15 december 1944 nam het leven van de bewoners aan de Nieuwe Markt, een dramatische wending toen hun plein gebombardeerd werd. Er belandde een bom midden op het plein, precies op de plek waar nu de ‘Latijnse school’ staat. Was het een verdwaalde bom of was het een gerichte actie? De oorlog liep al op zijn eind en een dergelijk bombardement kwam volstrekt onverwacht. De ene dag werd er nog verstoppertje gespeeld onder de grote lantaren, een dag later was vrijwel alles verdwenen.

Bij het afgaan van het luchtalarm zijn de aanwezige kinderen en hun ouders in de kelders van de huizen aan de Nieuwe Markt en het Grote Kerkhof gaan schuilen. De gezinnen kwamen in de uren en dagen er na weer langzaam uit hun kelders, geschrokken en bang. Sommigen moesten uitgegraven worden, anderen waren toen al op de vlucht geslagen.

Deze heftige gebeurtenis verbindt de kinderen van toen, tot de dag van vandaag.
Ieder jaar nog komen zij bijeen aan de Nieuwe Markt. Zij noemen zich nog steeds; ‘De kinderen van de Nieuwe Markt’.

De traditie van ‘De kinderen van de Nieuwe markt” is geworden om samen herinneringen uit te wisselen en lunchen bij onze voorganger “de Dikke van Daele”. De fotoboeken gaan dan rond en er wordt gesproken over wat is geweest. Ieder kind van toen heeft zijn/haar eigen verhaal en dat blijft de aandacht verdienen.

Wat was het een eer voor ons als St. Maxime om ‘de Kinderen’ net voor de opening van St. Maxime te mogen ontvangen en als eerste rond te leiden door onze zaak.

Lees het hele verhaal van deze ‘kinderen’ hier

Terug naar het overzicht