De kinderen van de Nieuwe Markt

Geschiedenis dat blijft leven

Op 15 december 1944 nam het leven van de kinderen die woonden aan de Nieuwe Markt, een dramatische wending toen hun plein gebombardeerd werd. Er belandde een bom midden op het plein, precies op de plek waar nu de ‘Latijnse school’ staat. Was het een verdwaalde bom of was het een gerichte actie? We zullen het nooit weten. De oorlog liep al op zijn eind en een dergelijk bombardement kwam volstrekt onverwacht. De ene dag werd er nog verstoppertje gespeeld onder de grote lantaren, een dag later was alles verdwenen.

Bij het afgaan van het luchtalarm zijn de kinderen in veiligheid gebracht in de kelders van de Nieuwe Markt en het Grote Kerkhof. Door dat bombardement zijn de 20-30 kinderen, die dagelijks met elkaar speelden letterlijk uit elkaar geslagen. Na de klap kwamen de gezinnen in de uren en dagen er na weer langzaam uit hun kelders, geschrokken en bang. Sommigen moesten uitgegraven worden, anderen waren toen al op de vlucht geslagen.

Deze heftige gebeurtenis verbind de kinderen van toen, nog tot de dag van vandaag. Ieder jaar nog komen zij bijeen in de de kelder van het huidige St. Maxime om met elkaar te lunchen. Zij noemen zich nog steeds; ‘De kinderen van de Nieuwe Markt’.

De fotoboeken gaan dan rond en er wordt gesproken over wat is geweest. Ieder kind van toen heeft zijn/haar eigen verhaal en dat blijft de aandacht verdienen.

Na de laatste verbouwing van wat nu St. Maxime is, waren ‘de Kinderen van de Nieuwe Markt’, dan ook de eersten die een kijkje mochten nemen. We vonden het een ware eer!

Lees het hele verhaal van deze ‘kinderen’ hier

Terug naar het overzicht