Deventer Binnenstad klimt op de ranglijst

Deventer klimt op ranglijst van beste binnensteden van Overijssel en Gelderland ( bron Stentor)

De Deventer binnenstad is aan een opmars bezig en wordt steeds aantrekkelijker om te winkelen, werken, wonen en verblijven. Dat blijkt uit een vergelijking van adviesbureau Goudappel Coffeng tussen plaatsen in Overijssel en Gelderland. In Overijssel en Gelderland moet Deventer koploper Nijmegen, gevolgd door Arnhem en Zwolle voor laten. Op plek vier komt Deventer. Enschede staat op zeven, Apeldoorn op tien.

In eerder onderzoek (2020) vergeleek Goudappel Coffeng alleen de binnensteden van Overijssel. Deventer stond toen derde, achter Zwolle en Enschede. ,,Deventer doet het steeds beter”, reageert onderzoeker Tim van Huffelen.

De binnensteden zijn vergeleken op criteria zoals het aanbod van voorzieningen, leegstand, ruimtelijke kwaliteit, bereikbaarheid en toeristische aantrekkelijkheid. Deventer scoort goed op de uitstraling van de binnenstad. De leegstand is relatief laag en de samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente is sterk. ,,Deventer scoort wat betreft bereikbaarheid met de auto en parkeren minder.”

Onderscheidende winkels

Deventer lijkt bezig om Apeldoorn definitief af te schudden als vitaalste binnenstad in de Stedendriehoek, met ook (boven)regionale aantrekkingskracht. In het verleden trokken mensen juist meer naar Apeldoorn, ook door de aanwezigheid van (grotere) keten- of filiaalbedrijven. 

Beleving en uitstraling is voor binnensteden steeds belangrijker. Door het historische karakter heeft Deventer een sterke troef, aldus Van Huffelen: ,,Ketenbedrijven hebben het steeds moeilijker. In Deventer zie je de omgekeerde beweging. Het aantal ketenbedrijven is zeer laag. Zelfstandige, onderscheidende winkels vullen dat steeds meer op.”

Tegelijkertijd waarschuwt Van Huffelen, ook door de onzekerheid rond corona en de sterke positie van het online shoppen. ,,Elke binnenstad moet zich zorgen maken en anticiperen.” 

Terug naar het overzicht